Podjetja na Ježici in v Savljah

Na Ježici in v bližnjih Savljah so bila najbolj poznana podjetja Produkta za proizvodnjo kisa, Tovarna pisalnih strojev in precizne tehnike (TOPS) in Tovarna nogavic Savlje (Tonosa), ki je zaprla svoja vrata leta 1989.

Produkta

Poslovneža Fran Žužek in Fran Skerlep sta leta 1926 ustanovila podjetje, katerega sedež in proizvodni objekti so se nahajali ob Dunajski cesti. To je bila tovarna kisa. Proizvodni prostori in oprema so bili prilagojeni izdelavi kisa in sorodnih živil ter moderno in higienično urejeni. Za shranjevanje proizvodov so uredili ogromne kleti z vsemi tehničnimi pripomočki.

Domači prijatelj iz leta 1931 je poročal, da se Produktin kis odlikuje po izbornem okusu. Izdelki tega živilskega podjetja – vinski in špiritov kis, kis za vlaganje , sadni sokovi in kvas – so kazali na kakovost in stalen razvoj tovarne. Delokrog Produkte je v desetletju pred drugo svetovno vojno segal po vsej Sloveniji in delu Hrvaške. Našteti izdelki so bili vsakodnevno v domovih gospodinj. Koliko časa je to živilsko podjetje delovalo, ni znano.