Sokolsko društvo na Ježici

Polde Novelli, Nace Dovč in Jože Kregar so spadali med prve pobudnike sokolske misli in organizatorje sokolskega društva na Ljubljanskem Posavju po prvi svetovni vojni. Novelli je delal kot krojaški pomočnik v konfekcijski delavnici v Buzzolinijevi hiši, Dovč je bil kmet, oba iz Male vasi, Kregar pa je bil študent iz Kleč. Novelli se je za sokolsko idejo navdušil med številnimi Čehi, ki so delali z njim v delavnici. Oba, Novelli in Dovč, sta začela hoditi v Trnovo k Sokolu II k telovadbi. Sokolsko društvo so postavljali v obdobju močne prevlade klerikalne stranke, ki je imela vpliv na družbeno dogajanje. Mladi narodnozaveddni Slovenci in pobudniki Sokola so se želeli tudi politično uveljaviti proti klerikalni nadvladi.

V gostilno k Ruskemu carju je takrat prihajalo več predavateljev, ki so razlagali sokolske ideje in demokratizacijo. Na tako predavanje člana Sokola dr. Pestotnika je med drugimi prišel tudi ježenski župnik Franc Košir, ki je po predavanju izjavil, da je sokolstvo proti veri, kar je v cerkvi javno ožigosal. Župnik je zagovarjal stališče, da naj bi se mladi ne glede na politično prepričanje združevali ob cerkvi. Ni mu bilo prav, da so nekateri cerkveni pevci javno nosili pripet sokolski znak.

Spomladi leta 1920 je bil Pri ruskem carju pripravljalni sestanek za ustanovitev sokolskega odseka. Zbralo se je okoli trideset fantov in deklet iz vseh posavskih krajev, ki so bili študenti, železničarji, mizarji, trgovci, šivilje … Na sestanek so prišli člani ljubljanskega Sokola vključno z dr. Ernestom Turkom, predsednikom jugoslovanskih vojnih dobrovoljcev. Ustanovili in izvolili so pripravljalni odbor, v katerem so bili Polde Novelli, Nace Dovč, Kocjan Škerl, Jože Kregar, Fanči Grauner in Fanči Zalesjak. Ustanovni občni zbor odseka Sokola Ježica je bil že 13. 5. 1920. V posavski sokolski odsek se je včlanilo šestdeset članov in članic kljub nasprotovanju župnika in nestrpnosti predvsem klerikalne stranke.