Občinski svet in politična trenja

Sestava tržiškega občinskega sveta je bila v času županovanja Lončarja v veliki meri zrcalna slika razmerij moči na slovenskem političnem prizorišču. Po volitvah leta 1924 so imeli demokrati v njem 12 predstavnikov, Slovenska ljudska stranka 5, Obrtna lista SLS 2 in socialisti 6 (Jutro, 24. 6. 1924, str. 2). Razmerje moči se ni bistveno spremenilo tudi po volitvah leta 1927. Slovenska ljudska stranka je bila krepko za demokrati, ob povezavi slednjih s predstavniki socialistov pa je imela še toliko manjši vpliv. Njen vidnejši predstavnik je bil vse do odhoda iz Tržiča decembra 1928 župnik Matija Škerbec. Pomembno vlogo je igral kot glavni urednik in najverjetnejši (nepodpisan) avtor večine prispevkov v Cerkvenem glasilu za tržiško župnijo, takrat edinem lokalnem mediju. Kljub poudarjanju, da glasilo ni namenjeno političnim temam, na njih še zdaleč ni bil imun. To se vidi npr. pri nagovoru delavcem pred Prvim strokovnim kongresom tovarniškega delavstva v Tržiču … (Cerkveni glasnik, št. 25, str. 1), »aferi« ob odklonitvi križa za občinsko pisarno (Cerkveni glasnik, št. 26, str. 1), polemiziranju glede prepovedi cerkvenega pogreba (Cerkveni glasnik, št. 27, str. 1) itd. Seveda Cerkveni glasnik ni bil medij, ki bi izključno propagiral politična stališča. Je pa treba reči, da se je orientacija glasila občutno spremenila (»omehčala«) z nastopom urednikovanja novega župnika Antona Vovka.