Nikolaj Vogel

Slikar Nikolaj Vogel je sicer Ljubljančan, vendar si ga malo lastimo tudi Korošci, saj je bil njegov oče Herman Vogel (pisatelj in publicist) rojen v Mežici. Iz slikarstva je diplomiral pri znameniti profesorici ljubljanske likovne akademije Metki Krašovec. Odsevi njenega slikarstva so vidni v Nikolajevem ustvarjanju, predvsem v stilizaciji dreves in mističnem pridihu fantastičnih pokrajin – pokrajin iz sanj. Svojo sliko je poimenoval Čas za sedmimi gorami, kar ji daje pravljični podton. Pokrajina, naslikana v pastelnih barvah, ima z izrazitimi sencami točno določen čas – pozno popoldne, nekje ob morju.

Tudi ta lirično-fantazijska pokrajina nam daje možnost vsaj miselnega pobega iz sedanjega kaotičnega časa.