Moja hišica je moj grad

V skladu z naglim gospodarskim razvojem kraja in nenehnim dotokom prebivalstva je urbanistični program Raven predvidel koriščenje razpoložljivih ravnih površin za gradnjo blokovskih naselij (Gramoznica, Suha, Čečovje, Javornik). Najprej sta se izoblikovali dve soseski – stare Ravne in Čečovje, kasneje so vzporedno gradili stanovanja v opuščeni gramoznici in na desnem bregu Suhe. Sosesko Javornik so pričeli graditi jeseni 1970.

Gradnja individualnih hiš se je širila večinoma po pobočjih (Šance, Janeče) in tam, kjer teren ni bil primeren za močnejšo zazidavo.

Kot hitrejša rešitev stanovanjske problematike in velikega povpraševanja po individualni gradnji je v bližini Raven, v Reki, nastalo naselje individualnih montažnih hiš. Na Preškem vrhu je zrastlo naselje enodružinskih hiš.

V okviru zazidave Čečovje II je nastala vrsta različnih stanovanjskih zgradb: ob dovozni cesti polstolpnice, kot zaključek večnadstropne zazidave, na ravnici se je obstoječa zazidava dopolnila z vrstnimi hišicami, na pobočju so zrasle enodružinske hiše.

Naselje individualnih družinskih hiš je v 7o-tih nastalo na prostoru nekdanjega Dobjega dvora, ob cesti Ravne-Prevalje pa naselje vrstnih hiš.

Marsikatera družina si je sanje o svoji ‘srečni hišici’ uresničila v bližnjih Kotljah, kjer je zraslo obsežno naselje vrstnih enodružinskih hiš.

(Simona Vončina)