skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Marijin steber pred ljubljansko šentjakobsko cerkvijo

Najbolj zgoščene informacije o Marijinem spomeniku lahko preberemo v publikaciji Zgodovinskega arhiva Ljubljane o razvoju Starega, Gornjega in Levstikovega trga v Ljubljani (2003). Ob vnovični postavitvi stebra leta 1938 pa je izčrpno študijo o njegovi zgodovini objavil Josip Wester v Kroniki slovenskih mest istega leta. V nadaljnjem besedilu bomo upoštevali ta dva vira. 

Wester je na začetku svoje študije poudaril, da Marijin steber in na njem bronasti kip Matere božje spada med najstarejše in v umetniškem pogledu najpomembnejše ljubljanske javne spomenike. To je nabožni in zgodovinski spomenik. 

Za prvotni spominski Marijin steber na tako imenovanem akademskem trgu pred glavnim pročeljem šentjakobske cerkve v Ljubljani je načrte napravil Janez Vajkard Valvazor. Spomenik so po zaobljubi in v zahvalo za zmago nad Turki leta 1664 pri Dunaju naročili kranjski deželni stanovi. Naposredna vzpodbuda zanj pa je bilo verjetno dejstvo, da se je Kranjska leta 1679 rešila kužne nevarnosti. Od leta 1682 je stal Marijin steber pred cerkvijo sv. Jakoba, med jezuitskim kolegijem in gimnazijo.

Podstavek in spomenik sta bila narejena po Valvazorjevem vnaprej izdelanem modelu. Kip Marije Brezmadežne vrh stebra s korintskim kapitelom je modeliral salzburški kipar Wolf Weisskirchner mlajši, po njegovih napotkih pa ga je v Ljubljani ulil domači zvonar Krištof Schlag v svoji livarni pod Karlovškimi vrati. Na mnogokotnem marmornem podstavku, ki ga je izdelal in postavil deželni stavbni mojster Marcello Genovese, z vzidano posvetilno ploščo, so stale kamnite plastike sv. Leopolda, sv. Jožefa, sv. Ignacija Loyolskega in sv. Frančiška Ksaverija. Posvetilna plošča je sedaj vzidana v veži cerkve ob stranskem vhodu. 

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.