Maistrova knjižnica v UKM

Pri knjižni zapuščini generala Rudolfa Maistra, ki jo hrani Univerzitetna knjižnica Maribor, gre za celovito knjižno zapuščino zasebne knjižne zbirke Maistrove knjižnice, ki je od leta 1998, od podpisa darilne pogodbe z dediči generala Maistra, v lasti Univerzitetne knjižnice Maribor. 5.945 enot knjižničnega gradiva tvori posebno zbirko, ki je oddvojena od rednega knjižničnega fonda in hranjena v zanjo posebej prirejenem prostoru. Maistrova knjižnica v UKM predstavlja nekakšno izjemo, saj praksa knjižnic nasploh ni ohranjanje principa prvotne ureditve zasebnih knjižnic. Knjižna zapuščina generala Rudolfa Maistra pa je primer zgodovine celovite knjižne zapuščine osebne knjižnice in je danes v UKM na voljo strokovni in širši javnosti.

V letu 2018 je Vlada Republike Slovenije 16. novembra razglasila Maistrovo knjižnico, za kulturni spomenik državnega pomena. S tem je s trajno prepoznan poseben pomen knjižne zapuščine generala Rudolfa Maistra.