Kulturni dom v Trstu - delo njegovega življenja

Tržaški Slovenci so si po drugi svetovni vojni želeli nov osrednji kulturni dom v zameno za leta 1920 požgani Narodni dom in druge domove – kulturna, družabna in politična središča –, ki so jih pod fašizmom tako ali drugače izgubili. Takratna Slovensko-hrvatska prosvetna zveza je 8. 9. 1950 dala pobudo za gradnjo Kulturnega doma v Trstu, sredstva pa naj bi zbrali s pomočjo rojakov v matični domovini in po svetu. Odbor za zgraditev slovenskega Kulturnega doma v Trstu je bil izvoljen 7. 2. 1951. Istega meseca je bilo kupljeno zemljišče na Ulici Petronio 4 v Trstu, na mestu, kjer so pred tem stale opuščene tovarniške stavbe. Delniška družba Dom, ki je vodila ta projekt, je naročila arhitekturno idejno zasnovo pri arhitektu in univerzitetnem profesorju Edu Mihevcu, rojenem v Trstu. Dela so se začela 28. 5. 1951. Dodaten zagon so dobila po podpisu sporazuma med Jugoslavijo in Italijo 5. 10. 1954 v Londonu, s katerim se je italijanska vlada zavezala, da bo finančno podprla projekt. Prispevala je 500 milijonov lir. Deset let pozneje, 5. 12. 1964, je sledilo slovesno odprtje. (Koren 1964: 3–13).