Ivan in Terezija Čater

Ivan Čater je predstavljal primer kmečkega fanta, ki mu je v nekaj letih skoraj iz nič uspelo postati veleposestnik in podjetnik. O njegovi uspešni a hkrati tudi nadvse tragični življenjski zgodbi je bil 16. oktobra 1997 v Novem tedniku že  objavljen zanimiv članek Ivana Zupanca  z naslovom Kmečki fant, graščak in tovarnar, iz katerega bomo povzeli določene podatke iz njegovega življenja.

Ivan Čater (1886–1956) je izhajal iz kmečke družine v Šmarjeti pri Celju. Njegovima staršema, Ivanu Čatru in  Jeri Čater, rojeni Svetec z Blagovne pri Šentjurju se je rodilo kar dvanajst otrok, med katerimi je bil Ivan prvorojenec. Še kot zelo mlad se je začel ukvarjati z odkupovanjem lesa in s trgovanjem s hmeljem. Leta 1919 je na dražbi kupil graščino Bežigrad s 160 hektari velikim posestvom v Bukovžlaku. Vendar se s tem ni zadovoljil in se je hotel preizkusiti tudi v podjetništvu, pri čemer je veliko oporo imel v svoji ženi Tereziji Čater, roj. Selič (1892–1952).