Ivan in Anton Rebek

Tako kot Peter Majdič je tudi Ivan Rebek (1863–1934) prišel v Celje na povabilo dr. Ivana Dečka in nekaterih drugih celjskih rodoljubov, da bi v Mestni občini Celje, ki je bila v nemških rokah, pomagal okrepiti slovensko obrtništvo.  Ivan Rebek, ki je do prihoda v Celje ključavničarsko obrt opravljal v Ljubljani, se je povabilu odzval in leta 1894 prišel v Celje. Vendar mu Mestna občina Celje kot zavednemu Slovencu ni hotela izdati dovoljenja, da bi svojo ključavničarsko delavnico lahko odprl v samem mestu. Zaradi tega jo je odprl na Bregu, ki je spadal k občini Celje okolica. Delavnica je merila vsega 30 m². Leta  1896 so mu mestne oblasti končno le dovolile, da je delavnico preselil v mesto, in sicer v Poljsko ulico v bližini Branibora, ki so je kasneje po Rebekovi ključavničarski delavnici označevali kot Ključavničarsko.