Življenjska pot pesnika, pisatelja in prevajalca Cirila (pozneje je spremenil ime v Vladimir) Levstika se je začelo 18. januarja 1886 v Šmihelu nad Mozirjem. Prvorojenec Neže Levstik, r. Friškovec, (1851-1928) in Mihaela (Miloša) Levstika (1861-1938) je dopolnil dobro leto, ko se je družina preselila v Andraž nad Polzelo, kamor so očeta namestili kot učitelja in vodjo na novo ustanovljene enorazredne šole.

Preberi več
Vladimir je preživel otroštvo v družbi sester Marije (24.4.1887 - 16.1.1946), Jele (14.8.1888 - 9.5.1972) in Vere (3.12.1890 - 23.8.1967).

Leta 1902 se je družina preselila v Celje, kjer so pod Miklavškim hribom kupili manjše posestvo, oče pa je prevzel službo učitelja na okoliški deški šoli. Tu se je družina ustalila, le otroci, Vladimir in njegovi sestri Vera in Jela, ki sta postali učitelji­ci, so odšli v svet. Jela je  najprej službovala na Dobrni nato pa v Mariboru. Vera pa je živela po krajih v Savinjski dolini in med drugim  vodila Žensko nižjo gimnazijo v Celju in bila prva poklicna celjska knjižničarka.

Srečko Maček

Ključne besede

Levstik, Vladimir, SLOVENSKI KNJIŽEVNIKI, SLOVENSKI PESNIKI, SLOVENSKI PISATELJI, SLOVENSKI PREVAJALCI