Stari ljubljanski tiskarji in tiskarne v knjižnični zbirki Slovanske knjižnice

Mestna knjižnica Ljubljana, znotraj nje pa Slovanska knjižnica, Center za domoznanstvo in specialne humanistične zbirke, hrani mnogo knjig in serijskih publikacij, ki so jih skozi stoletja natisnili ugledni ljubljanski tiskarji in velike tiskarne. Slednje so se začele množiti od zadnje tretjine 19. stoletja, tehnološko pa so se posodabljale skozi 20. stoletje. Tiskarne se v 21. stoletju specializirajo za izdelavo točno določenih vrst tiskovin. 

V digitalni zbirki bomo predstavili pomembnejše ljubljanske tiskarje in tiskarne do leta 1945, od katerih tiske hranimo v Slovanski knjižnici. 

Za tiskarje so od srede 15. stoletja dalje pravili, da so bili črni umetniki. V Sloveniji še vedno delujejo posamezni tiskarji, ki izdelujejo knjige s takimi napravami, ki jih je uporabljal Johannes Gutenberg. Poznamo pa tudi klesalce črk in kaligrafe, umetnike lepe pisave: eden takih deluje na Križevniški ulici 16 v Ljubljani. Ukvarja se s tiskom s premičnimi črkami, klesanjem črk, z oblikovanjem in s tipografijo. Tehnika visokega tiska, to je tiskanje s svinčenimi črkami, je bila skoraj pol tisočletja najbolj razširjena tiskarska tehnika. V zadnjih nekaj desetletjih so jo izrinile hitrejše tehnike.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine

Vse pokrajine
Celjska pokrajina
Dolenjska pokrajina
Gorenjska pokrajina
Goriška pokrajina
Koroška pokrajina
Obalnokraška pokrajina
Osrednjeslovenska pokrajina
Pomurska pokrajina
Spodnjepodravska pokrajina
Štajerska pokrajina
Slovenci v zamejstvu in po svetu

2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.