V primežu habsburških reform

Cerkvene bratovščine, ki so opravljale različne nabožne in dobrodelne naloge, so zanimivo poglavje naše cerkvene zgodovine. Razcvet so doživele v visokem srednjem veku, na naših tleh predvsem v 14. in 15. stoletju, nato pa ponovno konec 16. in v 17. stoletju zaradi popularizacije vseh oblik ljudske vernosti. Njihov razcvet so zavrli ukrepi Marije Terezije, ki je za njihovo ustanovitev zahtevala posebno državno dovoljenje, njihovo premoženje pa podredila državnemu nadzoru. Nadaljevalec njenih reform Jožef II. je leta 1781 odredil, da njihovi letni dohodki pripadajo šolskemu skladu, leta 1783 pa so jih celo ukinili. O njihovi razširjenosti priča podatek, da so jih samo na Kranjskem ukinili 396.

Preberi več
Posebno poglavje duhovne zgodovine v 17. in 18. stoletju je bila težnja po rimskih relikvijah, od katerih je ena po zaslugi plemenitega Helfenthala prišla tudi na Goro Oljko. Dr. Avgust Stegenšek navaja, da »… so v tem času več kakor vso prejšnjo dobo skupaj raznosili sv. trupel po vsej katoliški cerkvi. Samo v Švico so donesli v l. 1646-1697 350 svetnikov iz Italije in od teh pet šestin iz katakomb. V solnograški nadškofiji je 15 takih »krščenih« mučenikov (ker ni bilo zapisanega imena na grobu, so jim dali drugo poljubno ime), v lavantinski, kolikor mi je znano, jih je šest; sv. Agapita pri Novi Cerkvi, sv. Rozalije v podružnici sv. Jakoba v škalski župniji, sv. Teodora na Polzeli, sv. Fidelisa v Studenicah, sv. Donata v Šent Vidu pri Ptuju ter sv. Favstina pri Sv. Petru poleg Maribora. Cerkev sicer nimajo, a tudi njih mučeniška čast se ne da dokazati, ker so tedaj v katakombah iz brezpomembnih znamenj sklepali na mučeništvo.«

Ljudske pobožnosti na Gori Oljki to ni motilo, dokler niso tudi v njeno razgibano versko življenje trdo posegle jožefinske reforme. V smislu znanega francoskega absolutističnega vladarja »država – to sem jaz,« so reforme hotele okrniti avtoriteto Cerkve kot konkurenčne ustanove in jo v celoti podrediti nadzoru ter interesom države. Reforme so globoko posegle tudi v pristojnosti Cerkve, saj se je nanjo nanašalo po podatkih Zgodovine krščanstva na Slovenskem preko 6000 odlokov; med drugim je bila ukinjena večina samostanov, bratovščin in romarskih poti.