V primežu habsburških reform

Cerkvene bratovščine, ki so opravljale različne nabožne in dobrodelne naloge, so zanimivo poglavje naše cerkvene zgodovine. Razcvet so doživele v visokem srednjem veku, na naših tleh predvsem v 14. in 15. stoletju, nato pa ponovno konec 16. in v 17. stoletju zaradi popularizacije vseh oblik ljudske vernosti. Njihov razcvet so zavrli ukrepi Marije Terezije, ki je za njihovo ustanovitev zahtevala posebno državno dovoljenje, njihovo premoženje pa podredila državnemu nadzoru. Nadaljevalec njenih reform Jožef II. je leta 1781 odredil, da njihovi letni dohodki pripadajo šolskemu skladu, leta 1783 pa so jih celo ukinili. O njihovi razširjenosti priča podatek, da so jih samo na Kranjskem ukinili 396.