skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Sv. Barbara v Halozah 1914-1918

Vojna leta 1914-1918 so globoko zaznamovala življenje ljudi v zaledju. Medtem ko so moški trošili svoje moči, zdravje in življenja na bojnem polju, so njihovi svojci doma ječali pod vsemi bremeni, ki jih nosi civilno prebivalstvo, kadar se država vojskuje.

Preberi več

Še posebno so to čutili podeželani, ki so morali skrbeti za preživetje svojih družin in služiti potrebam vojske. Delovne sile na kmetijah je primanjkovalo že jeseni leta 1914, ko so odrinili predvsem mlajši moški, še hujši časi pa so prišli pozneje. Začetno navdušenje, češ da bodo Srbe in Ruse  pomendrali v nekaj tednih in da bodo družine zopet skupaj že za božič tega leta, se je povsem razblinilo po nekaj mesecih. Ne le to; po novem letu 1915 so sledile nadaljnje mobilizacije. Z vsakim naslednjim letom vojne je bilo na domovih manj delovne sile, država pa je kljub temu zahtevala čedalje večje dajatve. Draginja je tlačila tiste, ki so živeli po mestih, kakor tudi one na deželi. Eni in drugi so tonili v vsesplošnem pomanjkanju.

Vojna leta so močno prizadela tudi prebivalce Sv. Barbare v Halozah (Cirkulane). Za spremljanje in slikovito beleženje življenja v tej fari je poskrbel takratni župnik Janez Vogrin v župnijski kroniki, iz katere objavljamo nekaj njegovih zapisov za posamezna leta.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Martin Prašnički

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

26.07.2013 14:03

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam