Spominek iz Velike vojne

Hans Grossek (Ivan Grosek) je iz Velike vojne* prinesel prestrelnino spodnje čeljusti in spominek, ki ga predstavljam.  Spominek je v obliki prisekane piramide in je na marmornem podstavku, na katerega ga je pritrdil verjetno po vojni. Teža spominka je 1,7 kg in je večinoma iz svinca. Verjamem, da je na bojišču topil svinčene kroglice iz šrapnelov in iz tega svinca oblikoval piramido. Na vsakem vogalu je v njo vstavil italijansko kroglo, v njej je ruski vojaški gumb, dva topničarska avstrijska gumba, trije deli bakrenega obročka granate, dela glave šrapnela in na vrhu del začetnega vžigalnika italijanske granate. Ne vem pa, kaj je ravna ploščica pod medeninastim topničarskim gumbom. Mogoče je z barvo nanjo kaj napisal in je to z leti zbledelo?

Spominek je kot spomin na starega očeta hranila družina Drozg iz Slovenskih Konjic, danes pa je del Muzejske zbirke vojaških predmetov avstro-ogrskega obdobja v Slovenskih Konjicah.

* Velika vojna – 1. svetovna vojna