skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Za začetek šolstva in poučevanja otrok v Žalcu velja obdobje reformacije, ko je v Zottlovi hiši bila ustanovljena protestantska šola, ki pa ni dolgo delovala. Organizirano šolstvo se je ponovno začelo leta 1762. Tega leta je tedanji žalski župnik Janez Adam Kisler s trškim magistratom podpisal pogodbo, s katero se je obvezal, da bo med župniščem in kaplanijo zgradil šolo in jo posestno združil s cerkvijo.

Preberi več
Leta 1774 je tudi trg Žalec dobil trivialko. Kislerjeva hiša je v 1. polovici 19. stol. postala premajhna, zato se je šola zopet selila v Zottlovo hišo. Tudi ta je kmalu  postala pretesna, zato se je  že leta 1829 selila v Novakovo hišo, kjer je zavzela nadstropje, nato pa je bila eno leto še v Kočevarjevi, tedaj Žuževi hiši. Leta 1835 je šola dobila stalen dom v 1. nadstropju občinske hiše. Leta 1848 je bil za žalskega učitelja imenovan Franc Kovač. Šola se je v njegovem času začela imenovati ljudska šola. Novi šolski zakon mu je podelil naziv nadučitelj. Pisal je zanimivo šolsko kroniko v nemškem jeziku. Zaradi velikega števila vpisanih otrok je leta 1873 deželni šolski svet dovolil, da se šola razširi v trirazrednico. V šolskem letu 1889/1890 pa je šola dobila še 4. razred. Ker v starem poslopju občinske hiše ni bilo več prostora, so del pouka v letih od 1899 do 1912 izvajali v posojilniški hiši.
 
Anton Petriček je bil učitelj na žalski šoli že od leta 1882. V letih 1901 do 1924 pa je šolo tudi vodil. Šolsko kroniko je začel pisati v slovenskem jeziku. Zaradi prostorske stiske je pod vodstvom Antona Petrička šolski svet leta 1909 začel s pripravami za gradnjo nove šole. Zemljišče za šolo so kupili od Žuževih že leta 1908, z gradnjo pa so začeli dve leti kasneje. Slavnostno odprtje je bilo oktobra 1911. Po izbruhu 1. svetovne vojne se je šolski odbor odločil, da odstopi del šolskega poslopja za okrevanje ranjenim in bolnim vojakom. V sanatoriju sta bila zdravnika domačina dr. Bergmann in dr. Kunst. Za okrevališče pa je skrbela Ana Roblek. Poslopje je bilo zasedeno kar štiri mesece, zato ni bilo pouka. 
Deželni šolski svet v Gradcu je leta 1914 ustanovil v Žalcu meščansko šolo, za katero so si Žalčani prizadevali že od preloma stoletja. Pouk se sicer zaradi vojne ni izvajal. Odprtje šole je bilo tako šele leta 1918. Ves čas delovanja obeh šol (ljudske oz. državne in meščanske) je izvajanje pouka oteževala prostorska stiska, kljub temu pa sta šoli dobro sodelovali, predvsem pri pripravi proslav, iger in maškarad. V 20-ih letih 20.stol. dosegli je bila meščanska šola v Žalcu ukinjena. V 30-ih letih pa so po mučnih prizadevanjih zastopnikov občine  pri komisiji banske uprave dosegli cilj in sprejeli sklep o nadzidavi in razširitvi sedanjega poslopja. Prezidava je bila končana leta 1937. V 70-ih letih je bil zgrajen nov šolski center na novi lokaciji. Danes imajo v prostorih »stare šole« svoje prostore UPI - ljudska univerza Žalec ter Waldorfska šola in vrtec Savinja.
 
Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Datum objave

21.12.2018 09:25

Zadnja sprememba

20.12.2018 09:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam