Žalec nekoč

Prve večje serije slovenskih krajevnih razglednic v tehniki barvne litografije je izdelal umetniški zavod Lesk & Schwidernoch na Dunaju, med drugim tudi serijo razglednic z motivi Žalca. V 90-ih letih 19. stoletja so razglednice doživele svoj največji razcvet. Na razglednicah so v različno oblikovanih okvirčkih in vinjetah sličice mestnih znamenitosti, okvirje pa obkrožajo rože, vejice, grozdje, listi ali razni trakovi. Prvotno so jih zalagali, izdajali in tiskali na tujem (Dunaj, Graz, München, Zagreb), kasneje, na prelomu stoletja in v prvih desetletjih 20. stoletja, pa je bilo med izdajatelji vse več domačinov. Tako med založniki zasledimo imena tedanjih žalskih trgovcev, gostilničarjev in obrtnikov.