Hotel Lloyd na ljubljanski Sv. Petra cesti

Hotel Lloyd je septembra 1894 na Sv. Petra cesti, današnji Trubarjevi cesti, odprl hotelir Karol Počivavnik, kakor piše v časopisnem oglasu iz Slovenskega naroda. V času delovanja je hotel zamenjal več lastnikov. Zgradili pa so tudi depandanso, to je stransko stavbo hotela, na Miklošičevi cesti nasproti hotela Union. Priimek Počivavnik je bil v Ljubljani tesno povezovan z gostinsko obrtjo, saj je na prostoru parka na Ambroževem trgu nekoč stala gostilna »Pri Počivavniku«, imenovana po njenem predzadnjem posestniku Jakobu Počivavniku.

V publikaciji o starih ljubljanskih gostilnah iz leta 1926 izvemo, da je že v prvi polovici 19. stoletja na mestu Hotela Lloyd delovalo gostišče »Zum Lustschloss Laxenburg«.

Karakteristike glavne hotelske zgradbe

Umetnostni zgodovinar Stane Bernik je leta 1964 v reviji Problemi zapisal, da je stavba nekdanjega hotela Lloyd od vseh hiš na Trubarjevi cesti najznačilnejši primer arhitekture s tesnim naslonom na srednjeveško tradicijo. Zasnova hiše ni enotna, ampak gre za tri prvotne hiše, ki so se združile leta 1630. Prvi dve sta bili triosni, zadnja pa štiriosna. Hiša deloma močno izstopa iz stavbne črte na ulico, tako da oblikuje zaporo pogledu proti Prešernovemu trgu. Posebno slikovit je srednji del z arkadnim prehodom, ki se odpira s tremi loki, podprtimi s kamnitimi stebri. K ritmiziranju stavbne gmote prispeva tudi vrsta mansardnih nastavkov po celi dolžini strehe. Dostop v obsežno dvorišče je skozi obokan podhod, ki se odpira na desni strani stavbe s segmentno zaključeno odprtino s sklepnikom v sredi. Pročelje je preprosto. Pritličje loči od nadstropja delilni venec, ki se razvije v celotni dolžini fasade, proti strehi pa se zaključi s preprostim napuščem.

Notranjščina kljub številnim predelavam spominja na izvirno razporeditev prostorov. Še posebej velja omeniti staro obširno obokano vinsko klet, ki se poglablja v dveh nivojih, od katerih spodnji sega še pod gladino Ljubljanice. S tem, da nekdanji hotel Lloyd močno izstopa iz stavbne črte, tvori z nasprotno hišo tesen vstop v Trubarjevo cesto, ki pa se ravno s smerjo, ki jo nakaže poglobljeni del Lloyda, nekoliko razširi. Toda že sosednja hiša spremeni smer, tako da naslednja hiša ulico zopet zoži. Nasprotno prostorsko mejo tvorijo stavbe, ki si enakomerno sledijo v rahlem loku, ki se boči proti Lloydu, s čimer dobi celoten prostor obliko mesečevega krajca. (Problemi 22/1964)