skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Smučarski skoki - prestiž zimskega turističnega mesta

Smučarski skoki kot gotovo zelo atraktivna smučarska zvrst so smučanje iz polja udejstvovanja najprej pripeljali na polje pasivno opazovanega spektakla. V tem pogledu in tudi v pogledu majhnega števila aktivnih skakalcev med smučarji moramo skoke gledati predvsem z vidika smučarske in turistične propagande. Posebej v zgodovinskem modelu srednjeevropskega razvoja smučanja so se smučarski skoki pokazali kot magnet, ki naj na plano pozimi pod vznožje skakalnic privabi publiko. Smučarske skakalnice, ki so sprva po gorenjskih turističnih naseljih, kasneje pa tudi po mestih v vsej zime vredni Sloveniji, rasle kot gobe po dežju, so bile predvsem odraz turističnega prestiža. Če je katero mesto hotelo v zimskem turističnem smislu kaj veljati, si je moralo omisliti skakalnico. 

Preberi več

Celje je prvo umetno skakalnico odprlo februarja 1933 na Petričku. Zanjo je največ zaslug imel smučarski klub, ki je skakalnico poimenoval po planincu Juliusu Kugyju, v spomin na njegov obisk Celja leto poprej. Na odprtju je bila skakalnica blagoslovljena, po slavnostnih strelih pa je čast prvemu, ki se je spustil prek nje, pripadla domačinu Gračnerju, takoj za njim pa je sledil gost iz Norveške Arne Guttormsen. Norvežan je dosegel tudi najdaljši skok dneva, 32 metrov. Že naslednjo jesen je celjski sokol hotel postaviti svojo skakalnico v mestnem parku, češ da je »skakalnica v Liscah v lasti Nemcev, torej Slovencem nedostopna«, a so v smučarskem klubu to zanikali, saj naj bi bila skakalnica, če so le plačali primerno odškodnino, odprta vsakomur. Gradnje skakalnice v parku pa niso potrdile niti pri občini sestavljene komisije. Podobno je bila zavrnjena podpora Sportnemu klubu Celje, ki je leta 1935 hotel zgraditi skakalnico na Belejevem posestvu na Polulah. V istem letu pa je bil na skakalnici na Petričku napovedan prav poseben dogodek, saj naj bi se prvič pri nas zgodilo, da bi skakalci ob razsvetljeni skakalnici nastopili na nočni tekmi. Celje je skakalnico v mestnem parku, s tem pa tudi smučarske zimske spektakle na samem robu mestnega središča, dobilo po drugi svetovni vojni.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Ključne besede

REKREACIJA, SMUČARSKI SKOKI, ZIMSKI ŠPORTI

Datum objave

15.12.2014 11:05

Zadnja sprememba

07.03.2016 08:32

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam