Ribniška fara

Ribniška fara, ki spada v oglejsko diecezo, je cesarska fara, ki jo cesar tudi prezentira. Župniki te fare so vedno tudi arhidiakoni (ali nad-duhovniki) za Dolenjsko. Med njimi so bili naslednji: Johannes Peßler, Lucas Knäfel, Nicolaus Mrau, Casparus Pangk, Maximilanus Vacani, Johannes Jacobus dell Argento, Johannes Ludovicus Schöleben, sv. Teologije doktor in dekan Ljubljani.

Sedaj je tu gospod Thomas Renner, župnik in obenem tudi arhidiakon za Dolenjsko. Leta 1620 si je več prebivalcev Ribnice privoščilo grob izgred proti kaplanu Georgiju Paupertasu. Ko je namreč prišel iz župnišča, so ga zagrabili in tako hudo pretepli, da je osem dni pozne zaradi tega umrl. Pred več leti so tu zgradili tudi kapelo sv. Rožnega venca, pri kateri je zgoraj omenjeni gospod Thomas Renner, župnik v Ribnici in arhidiakon za Dolenjsko, na lastne stroške ustanovil bratovščino sv. Rožnega venca z vsemi odpustki, ki jih je potrdil papež Inocenc XI. Pri tej cerkvi obhajajo žegnanje na prvo nedeljo po veliki noči. Ta fara prek leta našteje več kot dvesto krščenih otrok, pa okoli sto trideset ljudi, ki se poslovijo od življenja.