skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Razvoj slovenskega glasbenega šolstva v Celju

V splošni evropski »pomladi narodov« sredi 19. stoletja je vzbrstela tudi slovenska narodna zavest. Bachov absolutizem, ki je v letih med 1850 in 1860 z ostro regulativo posegel v javno življenje, je za dobro desetletje pridušil družbeni in družabni utrip, toda nova ustava iz leta 1860 je prinesla odjugo in društveno življenje z nacionalnim predznakom je ponovno oživelo. Začela se je doba čitalnic, ki so z različnimi prireditvami (glasba je predstavljala eno njihovih najmočnejših programskih in mobilizacijskih jeder) pomembno oblikovale slovensko narodno zavest.Tako je na pobudo in s prostovoljnimi prispevki mariborskih rodoljubov leta 1864 nastala Slovenska matica z ambicioznim založniškim programom, leta 1872 pa je bila za glasbeno področje ustanovljena slovenska Glasbena matica v Ljubljani.

Preberi več
Prvih deset let je bila Glasbena matica zgolj založniška institucija za izdajanje slovenskih skladb, toda leta 1882 je svojo dejavnost dopolnila z glasbeno šolo in nadgradila še s koncertno poslovalnico. Razvoj seveda ni potekal brez ovir. Nacionalna nasprotja med Slovenci in nacionalno ter kulturno nemško opredeljenim prebivalstvom so se v zadnji četrtini stoletja zaostrila do skrajnosti. Geslo »svoji k svojim« je močno zaznamovalo celotno javno življenje in tudi glasbeno dogajanje ni predstavljalo izjeme. 200-letnica ljubljanske Filharmonične družbe, ki je vzgojila vrsto odličnih glasbenih osebnosti – tudi slovenskih – je leta 1902 izzvenela kot izrazita promocija nemške kulture. Ustanova je zaradi svoje tradicije in kvalitete, veljala je namreč za eno najboljših glasbenih šol v monarhiji, pomenila močno konkurenco slovensko in slovansko orientirani Glasbeni matici. Matičinega razvoja ni dušila le nemška konkurenca, ampak tudi nazorska in strankarska razhajanja v lastnih vrstah. Potrebni so bili izredni napori, da je ne le preživela, ampak že konec  80. let 19. stoletja presegla nemško konkurenco in v naslednjih desetletjih razširila svoje delovanje po vsem slovenskem prostoru.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

glasba, ples

Avtor besedila

Janko Germadnik

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

GLASBA, ŠOLSTVO

Datum objave

08.12.2012 00:00

Zadnja sprememba

21.02.2018 07:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam