skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Potovanje čez lužo in nekaj utrinkov iz koncertov

1)"Potovanje čez veliko lužo je bilo zame zelo naporno.Imeli smo hude viharje in nisem se mogel otresti morske bolezni. Ko sem zagledal nebotičnike in dim New Yorka, bi jo bil najrajši popihal nazaj. Kaj kmalu pa sem se privadil ameriškemu okolju in zdaj (opomba: po vrnitvi leta 1929) mi je dolgčas po njem. Sestre in bratje v New Yorku so me bili seveda nepopisno veseli. Po 21-ih letih smo se zopet sestali."Tone Šubelj je pel v 45 mestih 14 ameriških držav, Velik uspeh njegovih koncertov med Slovenci in Američani.(Slovenski narod, 26. 10. 1929, št. 246, str. 5.) Preberi več
2)"Koncert opernega pevca Antona Šublja je sijajno uspel. Slovenska pesem je v nedeljo, 22. aprila (op. 1928), osvojila slovenski Cleveland. Zabrisane so bile med slovenskimi Clevelandčani vse meje, podrte vse pregraje, ki nas ločijo v vsakdanjem življenju. Čudili smo se lepoti naše pesmi, ki nam je bila predstavljena v taki popolnosti, kot še nikdar prej. Pri tem smo pozabili na vse drugo, zavedali smo se le to, da smo Slovenci, da smo sinovi in hčere naroda, kateremu je pesem polovica življenja. /…/ Da smo od našega odličnega gosta, Antona Šublja, mnogo pričakovali, je najboljši dokaz v tem, da je bil Slovenski narodni dom v Clevelandu, v največji slovenski stavbi te vrste v Ameriki, skoraj premajhen. Obširni avditorij je bil zaseden, balkon zaseden in stoteri udeleženci so morali stati v ozadju, ker je zmanjkalo sedežev. To lahko zapišemo na prvo mesto med sedmera čuda naše naselbine. In da nobeden izmed tisočerih udeležencev ni bil razočaran, kazalo se je silno navdušenje in prava povodenj veselosti in nepojmljive sreče, ki se je razlila čez tisočglave množice."
(A. J. T.: Praznik slovenske pesmi, Koncert opernega pevca Antona Šublja je sijajno uspel, Nova doba, 25. april 1928, str. 1 in nadaljevanje str. 4.)

3)"Frank E. Jeniker je v Prosveti zapisal: »Mi, Slovenci, smo lahko ponosni, da imamo takega odličnega pevca med nami. Dobil je dolžno priznanje tako med Slovenci kot med drugimi narodi, tudi med Američani. Medtem ko je bil v Butteju, so vsi ameriški časopisi vsak dan pisali o njem na prvih straneh. Njegovo sliko so trikrat objavili. … V ponedeljek, 24. junija 1929, je pel v Kiwanis Clubu. Doživel je dolge ovacije. V sredo je pel slovenske, nemške, italijanske in ameriške pesmi na krajevnem radiu, preden se je poslovil od svojih občudovalcev. … Mnogi Slovenci, ki so prej mislili, da bi bilo bolje biti Nemec ali vsaj Šved, sedaj ponosno razlagajo Američanom, da so Slovenci." (Frank E. Jeniker, Šubljev koncert, Prosveta, 28. junij 1929.)



Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam