Smrt Antona Šublja

1) »Ob svojem drugem obisku v domovini leta 1964, ki je bil žal zadnji, mu je bilo tako težko, da je rekel, naj ga nihče ne spremlja na železniško postajo. Tega se pa niso držali člani Slovenskega okteta. Na ljubljanski železniški postaji so se naskrivaj prikradli pod njegovo okence in zapeli: »Kje je moj mili dom« in pesem »Gor čez izaro«. Šublju so se oči orosile, obraz si je zakril z dlanmi in vlak je potegnil. Tako se je Šubelj zadnjikrat poslovil od domovine. Že prihodnje leto, 9. junija 1965, je v Clevelandu umrl. /…/ Prav je, da bo odslej naš slovenski slavček dveh celin Anton Šubelj imel na rojstni hiši tu na Rodici spominsko ploščo s svojo podobo. Lepo je tudi, da se v domačem kraju ena ulica imenuje po njem Šubljeva ulica.«(Stane Stražar: Anton Šubelj – Slavček dveh celin, Slamnik, 17. 9. 1993, št. 8–9, letnik 31, str. 12.)