Zemljevid

V Celju so bili, podobno kot v Mariboru in Ljubljani, železniška postaja in pripadajoči objekti zgrajeni izven takratnega pozidanega mestnega območja. Železnica je imela močan prestižni pomen, ki se je kazal v tem, da je vlak takoj postal priljubljeno in mondeno prevozno sredstvo. Podobno je veljalo tudi za novozgrajene mestne predele ob postaji; ti so bili med najelegantnejšimi, tja pa se je postopoma selil tudi poslovni center mesta. Takšno vlogo je prevzel v Celju nekdanji Bismarckov, današnji Krekov trg. Zato so nasproti kolodvora, ki je postal nov slavnostni vhod v mesto, reprezentančna točka, ki naj označuje neizčrpne možnosti nove mestne povezave s širnim svetom, celjski Nemci leta 1907 zgradili Nemško hišo. Stala je na mestu, kjer je vedno vladal živahen ljudski vrvež, poleg tega pa je vsakemu popotniku, ki se je z vlakom pripeljal v mesto, najprej padla v oči njena veduta.