Biser na Savinji

V drugi polovici 19. stoletja je postalo Celje tudi pomembno turistično središče. V »Biser na Savinji«, kot so mesto imenovali, so prihajali številni gostje, da bi ob kristalno čisti reki preživeli svoj letni dopust. Obiskovalci so se lahko sprostili ob namakanju v urejenih kopališčih ob Savinji ali pa se sprehodili po takrat enem najlepših parkov v državi. Ljubitelje zgodovine je potešil obisk razvalin celjskega Starega gradu, že takrat najbolje obiskane turistične točke v mestu. Za mnoge je mesto predstavljalo tudi odlično izhodiščno točko za izlete na bližnje hribčke, posejane z vinogradi in s šumečimi gozdovi. Bližnja celjska okolica je premogla še več drugih priljubljenih turističnih točk. Izredno privlačni so bili izleti na Dobrno, v Laško, Rimske Toplice in Rogaško Slatino, ki so po vsej monarhiji sloveli kot elitni in zelo lepo urejeni zdraviliški centri.