Zemljevid  

Na Kogu je bilo postavljenih več spominskih obeležij, posvečenih borcem in žrtvam, posebej pa še domačinu Jožetu Kerenčiču (1913-1941), ki je bil proglašen za narodnega heroja.

  • Na pročelju Doma kulture na Kogu je nameščena spominska plošča Jožetu Kerenčiču, ki so jo postavili Kogovčani.
  • V osnovni šoli Kog, ki se je nekoč imenovala po narodnem heroju, je urejen spominski prostor, v katerem so tri spominske plošče v spomin borcem in padlim ter doprsni kip Jožeta Kerenčiča, ki ga je oblikoval akademski kipar Stane Keržič. Spomenik so ga odkrili leta 1953 in ga leta 1958 namestili v avlo novozgrajene osnovne šole. Leta 1959 so ob njem namestili še tri spominske plošče 26 padlim borcem in žrtvam fašizma. 
  • V parku pred osnovno šolo stoji spomenik partizanskim kurirjem. Leseni spomenik je oblikoval akademski kipar Peter Černe, odkrili so ga 27. septembra 1980 ob proslavljanju 200-letnice šolstva na Kogu. Simbolizira kurirja, ki si predajata pošto. Spomenik sodi med najlepše v občini Ormož. 

 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

NOB, Javni spomeniki

Datum objave

28.12.2018 13:28

Zadnja sprememba

04.01.2019 12:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam