Kog

Na Kogu je bilo postavljenih več spominskih obeležij, posvečenih borcem in žrtvam, posebej pa še domačinu Jožetu Kerenčiču (1913-1941), ki je bil proglašen za narodnega heroja.

• Na pročelju Doma kulture na Kogu je nameščena spominska plošča Jožetu Kerenčiču, ki so jo postavili Kogovčani.
  • V osnovni šoli Kog, ki se je nekoč imenovala po narodnem heroju, je urejen spominski prostor, v katerem so tri spominske plošče v spomin borcem in padlim ter doprsni kip Jožeta Kerenčiča, ki ga je oblikoval akademski kipar Stane Keržič. Spomenik so ga odkrili leta 1953 in ga leta 1958 namestili v avlo novozgrajene osnovne šole. Leta 1959 so ob njem namestili še tri spominske plošče 26 padlim borcem in žrtvam fašizma.
  • V parku pred osnovno šolo stoji spomenik partizanskim kurirjem. Leseni spomenik je oblikoval akademski kipar Peter Černe, odkrili so ga 27. septembra 1980 ob proslavljanju 200-letnice šolstva na Kogu. Simbolizira kurirja, ki si predajata pošto. Spomenik sodi med najlepše v občini Ormož.