Jožef Kersnik

Sin uglednega profesorja Janeza Krstnika Kersnika, Jožef Kersnik  se je rodil 28. marca 1823. Šolal se je v Ljubljani in na Dunaju. Najprej je služboval kot konceptni praktikant, leta 1850 je postal sodni auskultant na ljubljanskem sodišču, konec leta 1850 pa aktuar – sodni zapisnikar na Brdu. Službeno so ga večkrat premeščali v Ljubljano, Litijo in Stično, leta 1868 pa se je vrnil na Brdo. Tam je delal skupaj z Leopoldom Höffernom, sinom graščakinje Ivane, ki mu je predstavil svojo sestro Berto, ki je kasneje postala njegova žena. Rodilo se jima je šest otrok, vendar so tri hčere umrle že v otroštvu. Ostali so trije sinovi. Anton je bil pravnik, Josip – Pepi zdravnik v Krškem, Janko, ki se jima je rodil 4. septembra leta 1852, pa je ostal kot notar na Brdu, kjer je seveda tudi pisateljeval. Bil je zelo ljubezniv in priljubljen med prebivalstvom na Brdu. Družino je vzgajal v slovenskem duhu, zahajal v ljubljansko čitalnico, imel stike z dr. Bleiwesom in drugimi veljaki, vendar se politično ni udejstvoval. Umrl je leta 1877 na Brdu.