Gabričeva domačija

Pri Fežnarju - Gabriču so se ukvarjali s kovaštvom. Dvesto let stara, delno lesena in delno zidana hiša z lepimi polkni in kovanimi okenskimi mrežami je bila ob sedanji Ljubljanski cesti in se je morala ob razširitvi umakniti novi cesti. Fužino in žago, ki sta bili nekaj več kakor sto metrov južno od hiše, je poganjala Mlinščica.

Preberi več

Zadnji Fežnarjev kovač Janko Gabrič, ki je bil tudi mojster umetnega kovaštva, je veliko izdelkov umetnega kovaštva izdelal po predlogah arhitekta Jožeta Plečnika, pa arhitekta Mihe Osolina, ki je s temi izdelki opremljal številne gradove, za Jožeta Karlovška, pisatelja knjig Slovenski ornament, Slovenski domovi, Umetnostna obrt ...

Urška Justin

Urška Justin