Grad na Bregu - Wilingrain

Grad in gospostvo Wilingrain ali Wilingrein, po krajnsko Nabregu, prištevamo k Srednji Krajnski in štejejo od tu do Ljubljane šest milj, do Ribnice pa je pot čisto kratka. Zakaj mu je tisti, ki je grad zgradil, dal ime Wilingrain, ne morem uganiti. S krajnskim imenom pa so označevali ta kraj, še preden so grad zgradili, in sicer so tudi rekli Nabregu.

Grad je zgrajen v ravnini in kadar pada dež, je njegova okolica zelo blatna. Kar pa se tiče stavbe, je ta obdana z močnim krožnim zidovjem in kar najbolje opremljena s stolpi. Obdaja jo tudi jarek, in tako je kar najbolje pripravljen na napad Turkov, saj so se te zverine dostikrat potikale tod okoli in kar najhuje kazale svojo divjo volčjo naravo.