skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pisma za Rista Savina

Skladatelj Risto Savin se je rodil 11. julija 1859 kot Friderik Širca v Žalcu v hiši št. 6, ki nosi letnico 1669. Leta 1878 je kot prostovoljec vstopil v topniški polk v Gradcu, kjer je l. 1881 postal rezervni topniški poročnik. Pol leta je bil doma v Žalcu, potem pa je na Dunaju opravil izpit za aktivnega topniškega poročnika. Prav gotovo je na odločitev, da postane vojak, vplival neugoden gmotni položaj, ki je Friderika silil, da se čim prej osamosvoji. Prvo službo je dobil v Osijeku od 1881 do 1884, ko je vstopil v višjo topniško šolo na Dunaju in jo končal l. 1886. Iz tega obdobja in kasnejše premestitve v Banja Luko in Sarajevo so ohranjena pisma, ki jih hrani Domoznanski oddelek Medobčinske splošne knjižnice Žalec, kjer so mi prijazno odstopili material za to razstavo. Dopisovanje se v tem obdobju preneha leta 1888, ko Frideriku Širci (Ristu Savinu) umreta starša.

Preberi več

Na Dunaju se je seznanil z družabnim življenjem. Obiskoval je opero in gledališče, ki sta kasneje vplivala na dramatsko gradnjo njegovih kasnejših glasbenih del. Istega leta je bil premeščen v Banja Luko, od tam pa v Sarajevo do leta 1888, ko je zaradi smrti staršev ves potrt zaprosil za premestitev v Prago.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

POŠTA

Datum objave

16.01.2017 17:08

Zadnja sprememba

16.01.2017 06:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam