Časopisni izrezki, ki poročajo o udeležbi pri bralnih značkah skozi leta

Posebej zanimivi so časopisni izrezki, ki jih je zbiral Stanko Kotnik. Ti so bili poleg druge zapuščine po njegovi smrti darovani v domoznanski oddelek Koroške osrednje knjižnice. Posebej zanimivi so tudi zato, ker si je Stanko Kotnik določene odseke podčrtal ali si pripisal svojo misel.

PRVI ČASOPISNI IZREZEK:
2.350 udeležencev bralne značke
Časopisni izrezek prikazuje objavo v časniku Večer iz leta 1980 (29. 5. 1980). Omenjeno je zavidljivo število udeležencev tekmovanja za Ingoličevo bralno značko; tisti učenci, ki so pri tekmovanju za bralno značko tekmovali že osmič, pa so se udeležili izleta na Koroško ter prejeli knjižne nagrade.

DRUGI ČASOPISNI IZREZEK:
Podelitev bralnih značk
Časopisni izrezek se dotika dogajanja v Murski Soboti v letu 1976 (27. 5. 1976). Bralcem so na osmi podelitvi Kranjčevih značk podelili zlate, srebrne in bronaste bralne značke ter 748 knjižnih nagrad. Gostje na podelitvi so bili Leopold Suhodolčan, Niko Grafenauer in Jože Snoj.

TRETJI ČASOPISNI IZREZEK:
Mladi bralci za pesnikov jubilej
19. maja leta 1978 so ob praznovanju 100-letnice rojstva Otona Župančiča na Poljčanah priredili tudi zaključno slovesnost tekmovanja za bralno značko. V Slovenski Bistrici so s tekmovanjem za Ingoličevo bralno značko začeli že deset let prej, in sicer leta 1968. V tem časopisnem izrezku je navedeno, da bodo podelili posebne nagrade učencem, mentorjem in organizatorjem tekmovanja.

ČETRTI ČASOPISNI IZREZEK:
Slovenska Bistrica: 130 bralnih značk
14. marca 1980 je bil objavljen prispevek v Večeru, ki govori o Osnovni šoli Veljka Vlahovića v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici, kjer so v tem letu podelili 130 zlatih, srebrnih in bronastih Ingoličevih bralnih značk. Zanimiv podatek je tudi, da je v tem letu pri tekmovanju za bralno značko sodelovalo že 90 % vseh učencev. Gosta na prireditvi sta bila člana Celjskega SNG: Marjana in Sandi Krošelj.

PETI ČASOPISNI IZREZEK:
15-letnica bralne značke v občini Ormož: Doslej 15.483 značkarjev
31. maja 1980 je bil v Večeru objavljen članek ob 15-letnici bralne značke v občini Ormož. V petnajstih letih so v občini podelili kar 15.483 značk, poročajo tudi, da je število bralcev iz leta v leto naraščalo. Učenci so v teh letih tekmovali za Meškovo bralno značko, za Cankarjevo, Kosovelovo, Župančičevo in Kajuhovo bralno značko. Ti podatki so bili zelo zanimivi tudi Stanku Kotniku, saj si je podčrtal določene dele besedila.

ŠESTI ČASOPISNI IZREZEK:
Slovenska Bistrica: 2.400 Ingoličevih bralnih značk
30. maja leta 1978 je bil v časniku Večer objavljen prispevek z naslovom »Slovenska Bistrica: 2400 Ingoličevih bralnih značk«, pri katerem najprej opazimo fotografijo, na kateri sta Nada Gaborovič in Janez Švajncer. Posebnost tega članka je, da je na omenjeni fotografiji tudi Stanko Kotnik, ki v podnapisu (niti v glavnem besedilu) ni omenjen, zato si je kar sam pripisal svoje ime (*in Stanko Kotnik!). V tem letu so te značke prvič podelili tudi učencem šole v Slovenski Bistrici.

SEDMI ČASOPISNI IZREZEK:
Podelili 220 Ingoličevih bralnih značk
Prispevek iz 28. junija leta 1977, v katerem je navedeno, da so en dan prej, torej 27. junija, na osnovni šoli na Poljčanah podelili 220 Ingoličevih bralnih značk. Tisto leto so obeležili že deveto leto tekmovanja, do takrat so zabeležili največ tekmovalcev, osvojili največ značk. Iz prispevka je mogoče razbrati tudi, kako je potekalo tekmovanje za bralno značko. Učenci so bili namreč razvrščeni v štiri težavnostne stopnje, hkrati so imeli t. i. klubska srečanja in razgovore, na katerih so debatirali o prebranem. Iz tega je mogoče razbrati, da so bile »skušnje« za bralno značko bistveno bolj zahtevne kot danes.

OSMI ČASOPISNI IZREZEK:
Značka je prerasla v gibanje: Visoka raven bralne kulture
Prispevek, objavljen 8. oktobra 1998, opominja, da je imela bralna značka leta 1998 že 31-letnico. Do takrat je na mariborskem območju za bralno značko tekmovalo 411.000 otrok, v tistem letu (1998) kar 81 % mariborskih šolarjev. Sodelujoče mentorice, omenjene v članku, zagovarjajo dejstvo, da je zaradi bralne značke boljša kultura branja med mladimi in da tega ne počno le zaradi nagrade, temveč tudi zato, ker so se na branje navadili in radi berejo.

DEVETI ČASOPISNI IZREZEK:
Tone Partljič podelil 301 bralno značko
Prispevek, objavljen 13. aprila 2000, se nanaša na braslovško osnovno šolo, vključno s tremi podružnicami šole. V letu 2000 je od 387 učencev, ki obiskujejo osnovno šolo in njene tri podružnice, osvojilo bralno značko kar 301. Na slovesni podelitvi je učencem bralne značke podelil pisatelj Tone Partljič.

Vir: Zapuščina Stanka Kotnika, arhiv Koroške osrednje knjižnice