"Snežni val vse do morja..." Snežnik, 1982

Za 75.  obletnico domačega planinskega društva smo sklenili, da pripravimo nekaj razglednic s podobo Snežnika v vseh letnih časih. Za ustrezne posnetke smo računali na domače fotografe kot Hinka Poročnika, Emila Maraža in še koga. Fotograf Emil Maraž nas je opozoril na njegovega stanovskega tovariša Rudija Paškulina iz Ljubljane, ki je za potrebe jugoslovanske vojske opravil helikopterski let čez snežniško območje in posnel veliko število posnetkov. Češ, gotovo ima kakšen primeren posnetek.

Iz ponujenih posnetkov smo se dobro odločili. izbrali smo izjemen posnetek kjer Snežnik, obložen s snegom kot snežni val nadkriljuje okoliški valovit gozdni svet in se neustavljivo zaganja proti jugu in morju, ki ga vidimo na zgornjem robu fotografije, čez markantne tisočake Obruč in Fratar. V daljavi se nam kažeta tudi še otoka Cres in Krk. Na samem vrhu 1796m visokega Snežnika še vidimo s snegom obloženo Kočo Draga Karolina  in nekoliko levo označen vrh te naše lepe gore.

Čez deset let, leta 1992 tedaj, že v samostojni državi, smo na Snežniku slavili 85-letnico planinskega društva in ponatisnili to razglednico. Tedaj je obiskal Snežnik in slavje na Snežniku tudi avtor tega posnetka fotograf Rudi Paškulin. Zahvalili smo se mu za posnetek, sam pa je pripovedoval, kako dramatično je bilo snemanje tega našega gorskega velikana. Z vojaškim helikopterjem so nekaj krat preleteli snežniško območje, sam pa se je odločil, kako bo v objektiv zajel območje snemanja. Pri snemanju je bilo v helikopterju kar precej spremljevalcev, ki so budno pazili na fotografa in njegovo delo. Pa vendar je fotograf zmedel opazovalce s svojimi številnimi fotoaparati in menjavanjem vloženih filmov. Vse filme je moral predati vojaškim osebam in posnetkov ni več videl. Pač pa so mu ostali posnetki, ki jih je skrivaj posnel in doma v miru razvil. Tudi ta predstavljen in še nekaj znanih posnetkov. Na srečo! 243/vč