Branili so Trst, 1945

Tržaška kriza je dosegla svoj vrhunec prav v letu konca svetovne vojne. Jugoslovanska vojska se je po sklepu zavezniških držav morala umakniti . Toliko bolj so bili razočarani prav Primorci in partizani osvoboditelji, posebno tisti s Primorske. Sredi meseca se je zbralo veliko partizanskih enot v zaledju Trsta  v pričakovanju odločilnih dogodkov. Pred vrati je bila nova vojna nevarnost.

Na srečo se je jugoslovanska stran odločila, da se umakne iz Trsta vse do dogovorjene nove razmejitvene črte med državama.

Na sliki skupina Titovih vojakov iz okolice Ilirske Bistrice v zalednju Trsta v pričakovanju  nadaljnih povelj.  Komandir vojaške enote je pred slikanjem razdelil vsakemu vojaku po eno cigareto, ki so jo po slikanju morali vrniti. Očitno je tudi vsaka cigareta morala odigrati svojo propagandno vlogo.

Na sliki z leve: Tone Boštjančič, star 30 let, Miha Dolgan 17 let, Cveto Rojc (18 let) in Hrvatin Franc (20 let).

Vojko Čeligoj