"Potrjen sem k vojakom", pred 1. vojno, Ilirska Bistrica

Prelepa barvna razglednica Ilirske Bistrice je prinesla botru veselo novico, da je njegov varovanec potrjen k vojakom. Razglednico je napisal Rudolf Satran tedanji gimnazijski dijak v Ljubljani ali Kranju, očitno velik navdušenec nad sokolskimi idejami. Mladi Rudolf Satran je svojemu botru sporočil, da je potrjen k vojakom.  Zapisal je: Dragi gosp. Boter naznanim Vam, da sem potrjen k vojakom. Srčni pozdrav za vso rodbino vdani Rudolf Satran. In še  Naslov v Kranju Gorenjsko

Satranovi so bili doma na Češkem in so okrog leta 1900 prišli na Mašun. Oče, tudi Rudolf, je bil gozdarski strokovnjak in ga je knez povabil za preddelavca v gozdove gradu Snežnik. Družina se je po vojni in zasedbi naših krajev s strani Italije odselila domov in za Satranovimi se je izgubila vsaka sled.

Mladi Rudolf Sartan pa je članom Ilirskega Sokola v Ilirski Bistrici za njihov obnovitveni občni zbor, po 37 letih, 30. 10. 1904 poslal navdušujočo pesem:

Ilirsko bistriškemu Sokolu k ustanovitvi.

Zložil in podaril Leop. Rud. Satran