Odkritje spomenika padlim v NOB v Knežaku 1960

Leta 1960 so v Knežaku na Pivki z veliko proslavo odkrili spomenik padlim partizanom in aktivistom NOB tega območja. Spomenik je v obliki sestavljenega stebra, visok cca 4 m in z napisom:

»V SPOMIN PADLIM BORCEM NOB, AKTIVISTOM  TER ŽRTVAM FAŠISTIČNEGA NASILJA«! Na prireditvi je sodelovalo dosti šolske mladine, pionirjev in domačinov, sodelovala je tudi pihalna godba. Šolarji so pripravili kratek kulturni program. Spomenik je odkril ravnatelj kneške osnovne šole Vojteh Benulič, ki je v priložnostnem nagovoru prisotne spomnil na težke čase osvobodilnega boja in žrtve, ki so jih za svobodo dale  tudi vse vasi zgornje Pivke. V neposredni bližini spomenika je pokopanih tudi 18 neznanih borcev XIII. divizije, ki so padli ob samem zaključku krvave svetovne vojne. Delegacija domačih borcev je k spomeniku položila cvetje. (314/VČ)