Znameniti portal Laških Toplic

Laške toplice je ustanovil železniški inženir Leopold Rödl leta 1852. Že nekaj let prej je namreč iskal  ustrezno kamenje za graditev železniške postaje v Laškem in pri tem naletel na topli vrelec. Izvir tople vode so domačini poznali že davno. Rödl pa je začel z graditvijo bazena, kabin in ustreznih kopaliških stavb.

Kopališče pa gospodarsko ni dobro uspevalo, kar se vidi po tem, da so se lastniki pogosto menjavali. Naposled je leta 1882 kupil Laške toplice pomemben športnik in milijonar Theodor Gunkel. Ta je takoj začel z velikopoteznimi gradbenimi deli, opremo prostorov z umetniškimi deli in ureditvijo parkov, tako da je laško kopališče postalo eno najbolj luksuznih kopališč v Avstro-Ogrski monarhiji. Vanj so se zgrinjali gostje iz vseh dežel te države. Pridobil je pravico, da je smel kopališče imenovati po cesarju Francu Jožefu I. (Kaiser Franz-Josefs Bad Tüffer).

V tem zapisu želimo z besedo in sliko opozoriti na impozanten vhodni portal, ki ga je dal postaviti Theodor Gunkel v teku gradbenih in obnovitvenih del, vsekakor še pred letom 1900.

Na sliki je viden zelo slovesen orjaški vhodni portal še v dobrem stanju.