Živahna generacija 1938, Srečanje na Paki, Ilirska Bistrica 1988

Ob 50 letnici generacije 1938 so na Bistriškem pripravili srečanje vseh dosegljivih jubilantov. Večina so bili sošolci iz vseh osnovnih šol v ilirsko-bistriški občini. K jubilejnemu srečanju pa so povabili, tudi vse petdesetletnike, ki so kasneje prišli v Ilirsko Bistrico. Posebej smo bili veseli udeležbe našega tov. ravnatelja Franca Muniha (skrajni desni) in njegove soproge Dorice.

Srečanje je bilo na Paki, čudoviti jasi nad zgornjo dolino reke Reke. Prostor nam je pripravil naš letnik Jože Boštjančič (na vrhu, prvi z leve), in nam vsem za igro in spomin na srečanje pripravil prave frače, take, kot smo jih imeli mi kot desetletniki.

Bilo je živahno. Skupaj smo obujali spomine na prva šolska leta. Popestril jih je tov. Munih s šolskimi šalami iz našega časa. Vsi so dobili tudi nekaj italijanskih kovancev, takih izpred pod stoletja, kot so jih potrebovali naši starši ob našem rojstvu, da so nas »kupili«

Dan je minil sproščeno in veselo, zato ni čudno, da se je prav na tem srečanju porodil sklep, da si bodo sledila srečanja generacije 1938 vsako leto. In mislili smo resno, saj se je doslej zvrstilo že 26 srečanj in ne kaže, da bo zmanjkalo dobre volje  za mnoga naslednja druženja. Vedno znova se izkažejo marljivi organizatorji Silva, Vojka, Ivan, Mitja, Toni, Rudi, Danilo  in drugi …   Žal,  marsikateri je že odmanjkal. Njim v spomin prižigamo svečko. (389/vč)