Obelisk bratstvu in enotnosti

Obelisk je posvečen stoletnemu boju ljudi Bele krajine, Žumberka in Pokuplja, v katerem se je rodilo in zlasti v letih 1941-1945 utrdilo bratstvo na tem območju živečih Hrvatov, Srbov in Slovencev.
Po mnogih skupnih bojih hrvaških in slovenskih partizanov v Žumberku in Beli krajini ter po uničenju ustaške in nemške postojanke na Bosiljevem konec junija 1944, je bila 9. julija v Metliki slavnostna parada sodelujočih enot. V prisotnosti slovenskega političnega in vojaškega vrha ter zastopnikov ameriške, angleške in sovjetske vojaške misije pri glavnem štabu  NOV Slovenije je paradi poveljeval komandant 15. slovenske divizije Franc Kočevar – Ciril. Sledilo je množično zborovanje v “Rakovičevi lozi” na Svržakih.

Nekaj dni pozneje (med 10. in 16. julijem) je 3500 kozaških, nemških in ustaških vojakov vdrlo na osvobojeno ozemlje Bele krajine, kjer se jim je po robu postavilo 4000 hrvaških in slovenskih borcev. Sovražnik je vdrl tudi v Metliko in jo po dveh urah zapustil.

Hkrati so skušali iz Novega mesta v Belo krajino prodreti domobranci in Nemci, kar pa jim je na območju Težke vode, Dolža in Koroške vasi preprečila 10. (Ljubljanska) brigada 18. divizije.

Hrvaški in slovenski partizani so ohranili svobodno ozemlje Žumberka in Bele krajine. Pri tem so imeli 67 mrtvih, 215 ranjenih in 10 pogrešanih. Žrtve so bile tudi med civilnim prebivalstvom, ki je utrpelo veliko materijalne škode.

Več metrov visoki obelisk je oblikoval dr. Jože Koželj. Odkril ga je OO ZZB NOV Metlika 3. julija 1983.

Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika