Metlika – obeležje v spomin izraelskim padalcem

Sedem judovskih padalcev iz sestava angleških oboroženih sil je spomladi 1944 skočilo na osvobojeno ozemlje v Beli krajini. Cilj je bil, da ob pomoči partizanov pridejo na Madžarsko in organizirajo vstajo tamkajšnjih Judov in antifašistov proti takratnemu fašističnemu režimu.  Med sedmerico padalcev je bila tudi izraelska heroina Hannah Szenes. V Fuksovi hiši v Metliki sta našla zatočišče Joel Palgi in Perez Goldstein. Ostali padalci so v tem času bivali v drugih krajih Bele krajine.

Spominsko ploščo so slovesno odprli 11. julija 2022 v okviru slovesnosti ob dnevu slovensko izraelskega prijateljstva in v počastitev 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Pobudo za dogodek je dal predsednik republike Borut Pahor, ki je bil tudi slavnostni govornik. Preko videa pa je udeležence odkritja pozdravil izraelski predsednik Isaac Herzog.