Vrh skaline silovite, Knežak 1999

Ob proslavljanju 130-letnice pivškega tabora na Kalcu, ki ga je bil na pomlad 1869 sklical Miroslav Vilhar, so lepo počastili njegov spomin Knežani, tudi zato, ker je pesnik v Knežaku, največji zgornjepivški vasi, županoval. Sklenili so izdati knjižico njegovih pesmi. Ob moji literarnozgodovinarski  in likovniški pomoči Romeota Volka je nastala lična knjižica »pozabljenih« Vilharjevih epskih pesmi z naslovom Vrh skaline silovite. Naslov je prvi verz znamenite in edine še zmeraj žive13-kitične pripovedi o divje razuzda ...

Preberi več

Ob proslavljanju 130-letnice pivškega tabora na Kalcu, ki ga je bil na pomlad 1869 sklical Miroslav Vilhar, so lepo počastili njegov spomin Knežani, tudi zato, ker je pesnik v Knežaku, največji zgornjepivški vasi, županoval. Sklenili so izdati knjižico njegovih pesmi. Ob moji literarnozgodovinarski  in likovniški pomoči Romeota Volka je nastala lična knjižica »pozabljenih« Vilharjevih epskih pesmi z naslovom Vrh skaline silovite. Naslov je prvi verz znamenite in edine še zmeraj žive13-kitične pripovedi o divje razuzdanem vsakdanu grofovske druščine na bližnjem gradu Šilentabor in o tragičnem koncu njegove gospe Ljudmile Taborske. (sf)

Silvo Fatur

Fotokolaž: S. Fatur