Zemljevid  

Franc Baša, (1887-1962) v kadetnici v Ljubljani

Franc Baša (1887-1962) v kadetnici v Ljubljani. Enandvajsetletni Franc Baša doma s Topolca pri Ilirski Bistrici je kadrovski rok začel služiti leta 1908 v ljubljanski kadetnici, nekdanji stavbi Pediatrične klinike. Že na samem začetku se je izkazal, o čemer priča vrvica na uniformi, ki označuje odličnega strelca. Piščalka na levem žepu pa, da je poveljujoči desetini vojakov. Čez šest let je začela svetovna vojna. Franc se je bojeval v Galiciji, bil ruski ujetnik, se srečno vrnil domov in že je moral na italijansko fronto. N ...

Preberi več

Franc Baša (1887-1962) v kadetnici v Ljubljani.

Enandvajsetletni Franc Baša doma s Topolca pri Ilirski Bistrici je kadrovski rok začel služiti leta 1908 v ljubljanski kadetnici, nekdanji stavbi Pediatrične klinike. Že na samem začetku se je izkazal, o čemer priča vrvica na uniformi, ki označuje odličnega strelca. Piščalka na levem žepu pa, da je poveljujoči desetini vojakov. Čez šest let je začela svetovna vojna. Franc se je bojeval v Galiciji, bil ruski ujetnik, se srečno vrnil domov in že je moral na italijansko fronto. Na srečo je preživel tudi to fronto, se posvetil kmetovanju na domači kmetiji in svoji dvanajst članski družini. On in vsi preživeli vojaki ter primorsko ljudstvo so bili razočarani, saj so naši kraji po vojni pripadli Kraljevini Italiji. (Vojko Čeligoj, 30. 5. 2016)

Slika

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

Pred prvo vojno

Kraj

Ljubljana

Osebe na fotografiji

Franc Baša

Ključne besede

Franc Baša, kadet, kadetnica prva vojna

Datum objave

30.05.2016 07:51

Zadnja sprememba

30.05.2016 08:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam