Franc Baša, (1887-1962) v kadetnici v Ljubljani

Franc Baša (1887-1962) v kadetnici v Ljubljani.

Enandvajsetletni Franc Baša doma s Topolca pri Ilirski Bistrici je kadrovski rok začel služiti leta 1908 v ljubljanski kadetnici, nekdanji stavbi Pediatrične klinike. Že na samem začetku se je izkazal, o čemer priča vrvica na uniformi, ki označuje odličnega strelca. Piščalka na levem žepu pa, da je poveljujoči desetini vojakov. Čez šest let je začela svetovna vojna. Franc se je bojeval v Galiciji, bil ruski ujetnik, se srečno vrnil domov in že je moral na italijansko fronto. Na srečo je preživel tudi to fronto, se posvetil kmetovanju na domači kmetiji in svoji dvanajst članski družini. On in vsi preživeli vojaki ter primorsko ljudstvo so bili razočarani, saj so naši kraji po vojni pripadli Kraljevini Italiji. (Vojko Čeligoj, 30. 5. 2016)