Aleš Kolenik na zdravljenju v Ičičih pri Lovranu.

Rojen 1. 5.1891 v Šmarjeti pri Pliberku. V avstro-ogrski vojski je služil vojaški rok od 15. 10. 1912 do 18. 12. 1912, potem pa je bil vpoklican v vojsko od 24. 1. 1915 do konca vojne v 7. lovskem bataljonu. Že 24. 1. 1915 je bil prestavljen iz Celovca v Gornjo Radgono, zatem v Andritz pri Gradcu (Avstrija), kjer je bil njegov polk. Od tod je prišel v Ajdovščino v neposredno bližino fronte. Zbolel je za trebušnim tifusom in temu je sledilo zdravljenje v Ičičih pri Lovranu, kjer je nastala ta fotografiji. Stoji za klopjo na njeni levi strani. Po ozdravitvi je bil od jeseni l. 1916 na fronti na Južnem Tirolskem skozi leti 1917 in 1918 na ozemlju krajev Osiero, Osiago, Feltre in gorah Cima Dedici, Monte Meleto in Monte Grappa. S skupino ranjencev se je nato znašel v Brnu, septembra 1918 pa je bil poslan zopet na fronto pri Gorici. Konec vojne je dočakal v Pragi in se vrnil domov decembra l. 1918. Umrl je 15.2.1967 v Celju.