skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Muzejsko društvo Vrhnika

Že od ustanovitve je v Muzejskem društvu Vrhnika opaziti visoko strokovnost in zavzetost pri spoznavanju zgodovinske identitete vrhniškega prostora. Raziskovanje, zbiranje, arhiviranje in prezentacija izsledkov s področja domoznanstva ter varstva kulturne in naravne dediščine so dejavnosti, ki jih društvo v svojem programu zajema kot celoto. Zaradi usmerjenega delovanja društva v dolgoročni prid občine in njenih prebivalcev mu je Ministrstvo za kulturo RS leta 2004 kot edinemu vrhniškemu društvu doslej podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture. Leta 2010 je prejelo društvo občinsko priznanje – srebrno plaketo Ivana Cankarja »za dolgoletne uspehe in izjemne dosežke trajnega pomena«.

Preberi več

Muzejsko društvo Vrhnika je bilo ustanovljeno 14. februarja 1992. Dosedanji predsedniki društva: Peter Habič (1992–1998), Marija Oblak Čarni (1999–2015), od leta 2015 dalje pa Katarina Oblak Brown.

Trenutno ima društvo 164 članov. Temeljna dejavnost društva je zbiranje, popisovanje in hramba gradiva o zgodovini Vrhnike. Sprejemajo v glavnem fotografije, druge dokumente in le manjše predmete, saj za zdaj društvo nima ustreznega skladiščnega prostora. Muzejsko društvo izvaja večje projekte v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika. Med najvidnejše sodi zbornik Vrhniški razgledi, ki izhaja od leta 1996 in zajema tematsko zelo raznolika področja. Prispevki imajo večkratne recenzije in so podprti s podatki, pridobljenimi iz najvišjih ustreznih institucij. Med zahtevnimi projekti so tudi razstave, ki so gostovale še po drugih krajih. Med njimi: »Razvoj usnjarstva na Vrhniki«, »Vrhnika v prvi svetovni vojni«, »Vrhnika na pomembni evropski poti«, »Ko je bila Vrhnika še pristanišče«, »Brata Jager«, razstave o najstarejših vrhniških ulicah in okoliških krajih. Muzejsko društvo je postavilo spominske plošče slikarjem Petkovšku, Sternenu in Ogrinu, v Ameriki uveljavljenima bratoma Jager ter spomenik vrhniškim krasoslovcem Michlerju, Habetu in Habiču v Močilniku. V društvu so pripravili tudi mnoga tematska predavanja, posvet o Barju in ekskurzije v kraje, ki so tako ali drugače povezani z Vrhniko (po Sloveniji, Dunaj, Solnograška, rečna pristanišča v Nemčiji, Južna Tirolska).

Pomemben dosežek društva - že iz leta 2009, je izdelava projektne naloge Muzej Vrhnika, ki je ena od glavnih spodbud za Doživljajsko razstavišče Moja Ljubljanica, ki je odprl svoja vrata septembra 2016.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Društvo

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontaktne osebe

Katarina Oblak Brown

Datum objave

29.09.2016 12:17

Zadnja sprememba

04.09.2019 13:14

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam