skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zveza kulturnih društev Maribor

Na pobudo Vekoslava Špindlerja, političnega in kulturnega delavca, so kulturna društva s širšega mariborskega območja v začetku 20. let 20. stoletja ustanovila Zvezo kulturnih društev Maribor (ZKD Maribor). Med II. svetovno vojno so jo nemške oblasti prepovedale, po vojni pa je bila znova vzpostavljena. Vse do leta 1997, ko je ponovno dobila prvotni naziv, je zveza delovala pod različnimi imeni: Zveza Svobod, Zveza kulturno-prosvetnih organizacij, Zveza kulturnih organizacij. V ZKD Maribor so danes včlanjena društva iz občin Duplek, Hoče-Slivnica, Maribor, Miklavž, Rače-Fram in Starše; s tem je ena najmočnejših v Sloveniji.

Poslanstvo zveze je “krepiti vlogo in pomen kulturnih društev pri širjenju kulturnih vrednosti v družbeni skupnosti, še posebej na način aktivnega udejstvovanja ljudi v kulturnem ustvarjanju” (s spletne strani ZKD Maribor). Država podpira ljubiteljsko kulturo preko mreže izpostav Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) od leta 1997. Tako ZKD Maribor tesno sodeluje z mariborsko izpostavo JSKD pri oblikovanju in izvajanju skupnega programa kulturnih društev. ZKD Maribor avtonomno zastopa interese kulturnih društev v lokalnih skupnostih, s članstvom v ZKD Slovenije pa tudi na ravni države.

 

Vir: O nas: Zveza kulturnih društev Maribor. Maribor: Zveza kulturnih društev. Pridobljeno 13. 4. 2018 s spletne strani http://www.zkd-maribor.si/o-nas.html

Fotogalerija

Digitalne zbirke

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.