skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ljubljana v gibljivih slikah: Obnova gradu med letoma 1988 in 1992

V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah bomo iz različnih perspektiv osvetlili enega najbolj prepoznavnih simbolov našega mesta – Ljubljanski grad.

Drugi dogodek iz cikla bo posvečen obnovi gradu. Predavatelj Dušan Kramberger se bo osredotočil na obdobje med leti 1988 in 1992. Takrat se je pričela nova, intenzivna faza raziskav, načrtovanja, fizičnih posegov in revitalizacije kompleksa Ljubljanskega gradu. Sistematična arheološka izkopavanja so prinesla nova spoznanja, izdelan posodobljen konzervatorski program ter idejni načrt prenove celotnega kompleksa. Sprejet je bil ureditveni načrt za celotno območje grajskega griča. Med drugim je bil prenovljen peterokotni stolp, delno je bilo urejeno dvorišče ter v celoti obnovljena in restavrirana grajska kapela z grbovno poslikavo. Leta 1992 so dela začasno zastala. Prenova z različno intenzivnostjo je potem od leta 1996 pripeljala do sedanje podobe Ljubljanskega gradu in živahnega dogajanja na njem.

Dogodek se bo odvijal v torek, 24. 5. 2022, med 19. in 20.30 v kletni dvorani MKL-Slovanske knjižnice in Knjižnice Bežigrad.

Pred predavanjem si bo mogoče ogledati del dokumentarnega posnetka z naslovom Ljubljanski grad – obnova; 17. 2. 1976 (TV arhiv in dokumentacija RTV Slovenije).

Arhitekt mag. Dušan Kramberger je sodeloval pri raziskavah in obnovah več slovenskih gradov in druge stavbne dediščine. Na Ljubljanskem gradu je v letih 1988–1992 deloval kot pristojni konservator Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.