skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

22. novembra 1925 se je v Murski Soboti rodil Miki Muster, slovenski animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
22. novembra 1925 se je v Murski Soboti rodil Miki Muster (uradno Nikolaj Muster), slovenski animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser. Umrl je 7. maja 2018 v Ljubljani. 

Njegova družina se je zaradi očetove zdravniške službe večkrat selila, tako da se je najprej šolal v Ljubljani, med vojno pa je gimnazijo končal v Murski Soboti. Na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani je leta 1953 diplomiral iz kiparstva. S svojim osnovnim poklicem pa se je ukvarjal le kratek čas. Med prebivalci Murske Sobote je znana njegova skulptura partizana Štefana Kovača-Marka, ki danes stoji pri gledališki dvorani. Uveljavil se je šele kot risar in karikaturist. V letih 1973 do 1990 je iz političnih razlogov zapustil Slovenijo. Živel je v Münchnu, kjer je bil sodelavec Bavaria filma. Pri ustvarjanju sta mu bila zgled Walt Disney in argentinski humoristični risar Guillermo Mordillo. Bil je avtor in režiser številnih risanih filmov za TV, sprva v Sloveniji in kasneje v Nemčiji (po vzoru Mordilla). Med televizijskimi liki, ki se jih marsikdo spomni še danes, so npr. znameniti cik-cak zajčki, reklame za visoki C in drugi, ki so jih na RTV Ljubljana predvajali vsak večer v sklopu oglasov pred poročili. V Sloveniji je prvi začel ustvarjati stripe. Najbolj znan je po likih Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje, saj ravno ti liki poosebljajo najbolj prepoznavne človeške značaje. Njegov način predstavljanja človeških vrlin in slabosti v teh in drugih stripih je nevsiljiv in razumljiv vsakomur. Ilustriral je tudi nekaj slovenskih prevodov slikanic tujih avtorjev ter slikanic slovenskih avtorjev. Občasno je za popestritev vsebine ilustriral še kakšno poljudno strokovno brošuro, npr. s področja zdravja ali osebne varnosti. 

Preberi več

Po osamosvojitvi Slovenije, ko se je vrnil iz Nemčije, je postal sodelavec revije Mag, in nastala je cela vrsta risanih portretov slovenskih politikov. Njegova politična karikatura je izšla v dveh knjigah, Zvitorepec za odrasle in Politična karikatura. Med letoma 2013 in 2016 je prispeval naslovnice in več ilustracij k petim zbirkam humornih zgodb duhovnika Janeza Grila. Po vrnitvi v Slovenijo je začel intenzivno plavati. Tudi tukaj njegovi uspehi niso bili zanemarljivi. V kategoriji masters, ki vključuje starostnike od 75 do 85 leta, je postal veteranski prvak. Prav tako je na svetovnem in evropskem prvenstvu svoje kategorije osvajal zlate, srebrne in bronaste medalje. 
Prejel je več nagrad, med njimi jugoslovansko Andrija leta 1978, viktorja leta 2000, leta 2014srebrni red za zasluge Republike Slovenije, leta 2015 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Bil je tudi častni občan Mestne občine Murska Sobota.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/muster-miki/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

22. novembra 1925 se je v Murski Soboti rodil Miki Muster, slovenski animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser

Čas dogodka

22. november 1925

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

22.11.2018 20:43

Zadnja sprememba

22.11.2020 07:06

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam