skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

15. junija 1876 se je v Ljubljani rodil Alojzij Merhar (psevdonim: Silvin Sardenko), duhovnik, pesnik, pisatelj, dramatik in urednik

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
15. junija 1876 se je v Ljubljani rodil Alojzij Merhar (psevdonim: Silvin Sardenko), duhovnik, pesnik, pisatelj, dramatik in urednik. Umrl je 21. februarja 1942 v Ljubljani.

Merhar je po končani gimnaziji v Ljubljani študiral bogoslovje in bil v Rimu 1906 promoviran iz rimskega cerkvenega prava. Nato je bil kaplan v raznih krajih, od 1908 pa katehet na gimnaziji in učiteljišču v Ljubljani; 1924 pa je postal stolni kanonik.

Prve pesmi je pričel objavljati v Angelčku in Vrtcu, nato pa v Ljubljanskem zvonu in Domu in svetu, katerega je od 1922 tudi urejal.

Merhar je brez uspeha tekmoval s pesniki moderne. Njegova lirika spada po obliki med spretno pesmotvorstvo, vsebinsko pa je zmes pobožnosti in neizživete erotike, prikrite z mistično haljo. Merharjevi spretno oblikovani in spevni verzi so ritmično shematični, dekorativni in napolnjeni s tradicionalno biblično simboliko. Poleg pesmi je Merhar pisal še črtice, igrice za otroke, legende, svetopisemske biografije, odrske slike, katere so uprizarjala verska društva, pa tudi vzgojne povesti in spomine. Literarnozgodovinsko vrednost imajo dijaški spomini in zbrana pričevanja Okoli Ketteja in Murna.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Alojzij_Merhar

Priporočamo tudi: 

– https://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/27-obletnica-meseca/1951-silvin-sardenko

– https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi360183/

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.